Kevään sipulikukkien loistoa

Loistoa, no niin no… Loistoon pyritään, mutta vielä on sen eteen töitä tehtäväksi! Mallia ja inspiraatiota ajattelin lähteä hakemaan Pölkinvuoresta, kenties tässä piakkoin, toukokuun puolivälissä. Omalla tontilla aloitettu viime syksynä sen kukkaloiston tavoittelu, eli aika lähtökuopissa vasta ollaan.

Perusperiaatteena tässä umpisavimaassa on, että sipulikasveja ei kannata istuttaa suoraan maahan, koska muuten niistä ei kuulu enää koskaan mitään. (kokemusta on, yritin siis ensimmäisenä syksynä tätä) Ainoaksi vaihtoehdoksi jää siis, kuten täällä aina, vimmainen kaivaminen ja kuoppien täyttäminen yli äyräidensä. Savimaassa on siis kylmää ja kosteaa, mistä aasialaiset sipulikasvit eivät todellakaan välitä. He haluavat hyvin läpäisevää, keväällä kosteaa maata, joka kesällä kuivuu paahteessa.

Paras istutuspaikka sipuleille on sellainen, jonka kaivamiseen ei tarvitse lainkaan lapiota. Niinpä tänä keväänä kukkivat narsissit, krookukset, helmililjat ja tulppaanit ovat pääosin kasvilavoissa ja parin uuden puuntaimen juurella. Olenkin ensimmäisen syksyn yritelmäni jälkeen päätynyt siihen, että maahan kaivan laajoja, matalia kuoppia, eli poistan nurmiheinän ja muiden kasvien pintakerroksen, rikon alla olevaa tönkkösavea, ja täytän kuopan hiekan ja mullan kevyellä seoksella. Mukaan kannattaa laittaa jotain sopivaa lannoitetta, mahdollisesti luujauhoa tai muuta hitaasti liukenevaa ja pitkään vaikuttavaa, mutta omavaraisuuteen pyrkivänä haen lähitallilta kuorman puolipalanutta hevosenlantaa ja käytän sitä kaikkeen, kunnes saan omat kanat pihaan. Kuopat käytännössä korvataan kumpareilla, joihin voi sitten istuttaa niin puita, pensaita, perennoja kuin sipulikukkiakin.

Viime syksynä istutin yhden päärynäpuun, yhden omenapuun ja yhden luumupuun. En oikeastaan tiedä, miksi ihmeessä piti laittaa vielä se luumupuu, kun luumuja tuli vanhoista puista enemmän kuin pystyttiin syömään – ja pakastimessa on niitä vieläkin litrakaupalla! No, kaikki puuntaimet näyttävät selvinneen talvesta melko vähin vauroin, vaikka päärynästä on järsitty oksia toiselta puolelta ja rungostakin hiukan kuorta (koska joku ruoja on jättänyt portin auki tässä kevättalvella jonain iltana!!). Puut istutin siis samalla tekniikalla kuin kaiken muunkin, eli laajahko kuoppas, mutta ei kovin syvä, ja siihen sitten hyvä paikallinen kasvualusta. Hiekkaa käytin paljon, ja siihen sain samalla istutettua niitä kevään sipulikukkia.

Hmm, otsikoksi laitoin ne sipulikukat, joten yritän nyt kaivaa vielä tiedon, että mitä mahdoinkaan istuttaa! Kaikista ei vielä ole kuvia tarjolla, kun tulppaanit vasta tekevät nuppujaan, mutta yritän muistaa lisätä ne tänne sitten myöhemmin.

Kas näin:

Tulipa Creme Upstar  (Myöhäinen kerrottu tulppaani)
Tulipa Rococo  (Myöhäinen tulppaani, Papukaija-)
Allium ampeloprasum Ping Pong  (laukka)
Narcissus Minnow  (puutarhatasetti)
Tulipa  (Keskiaikainen tulppaani, Darwin sekoitus XXL)
Krokus (sekoitus isokukkaisia)
Crocus Jeanne dArc (Isokukkaiset krookukset)
Tulipa Izumi  (Keskiaikainen tulppaani, Crispa)
llium caeruleum  (Sinilaukka)

Ja koska olen eskalaatioon taipuvainen lähes kaikessa tekemisessäni, niin nyt tiedän, mitä ensi syksynä teen, vaikka ne syystyöt ei niin kiinnostelekaan: ISTUTAN NIIN PALJON SIPULIKUKKIA MIHIN VAIN ON VARAA! Kuka on messissä? 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: