Kesän kukkaloisto alulle

Uskaltauduin ostamaan surkean kuivuneen möykyn näköisiä juttuja halpaketjun liikkeestä… Niitä kutsutaan dahlian ja pionin juurakoiksi, mutta aiemmat kokemukseni todistavat, että ne on kuivia möykkyjä, joissa rahat, multa, purkit ja aika menevät hukkaan 😆

No, muutamassa päivässä sain selailtua ohjeita molempien möykkyjen kanssa toimimista varten, ja sitten uskaltauduin kokeilemaan. Onhan ne jo ostettu, joten enää ei liene mitään menettämistä. Jos ei kasva, niin purkin ja mullan voi käyttää muihin silmäniloihin, joita tuolla siemenkylvöissä näyttää puskevan jo aika hyvin… #pessimistieipety 😛 Oikeasti en todellakaan ole pessimisti, vaan kuvittelen jo mielessäni sen huikean kukkaloiston, mutta yritän puhua itselleni negatiivista järkeä – tuloksetta 😀

Erinäisten nettiohjeiden perusteella puhdistelin pionin juurakot turvehötöstä ja laitoin ne hetkeksi likoamaan. Sillä aikaa valmistelin isoimmat purkit (ei kovin suuria, 20-26 cm halkaisijaltaan) täyttämällä niitä mullalla ja pohtimalla, että mitkä kasvit tarvitsevat ne suurimmat. Perusajatuksena oli, että pionit pääsevät kesän aikana kukkapenkkiin pysyville paikoilleen, ja dahliat kasvavat purkeissa, vaikka mahdollisesti kukkapenkkien aukkokohdissa. Tämä tosin on vielä hiukan auki… Joka tapauksessa dahlioille suurimmat purkit. Oli myös ihan nerokasta tarkistaa, mitkä pitää jättää syvemmälle multaan ja mitkä lähemmäs pintaa! Ongelmaksi meinasi muodostua taas kerran ristiriitaiset ohjeet eri lajikkeiden osalta, mutta jotkut menivät 8 cm ja toiset 2,5 cm syvyyteen. Todellisuudessa en kyllä käyttänyt senttimittaa vaan arvioin mullan syvyyden..

Liotuksen jälkeen pionit – kolme kappaletta – pääsivät omiin ruukkuihinsa. Pakkauksen ohjeen mukaan ne piti laittaa jopa 10 cm syvyyteen, mutta toisaalta netissä – ja Versoilevan podcastissa (!!!) – sanottiin, että juurenniska parin sentin syvyyteen. Noudatin jälkimmäistä ohjetta, mutta ehkä siihen meni sentti tai pari enemmänkin. Joka tapauksessa asettelin pionin juurakot hiukan vinoon, eli nk juurenniska oli enemmän ylämäen puolella, vaikka en sitä möykkyä pyöritellessä ensin ollutkaan varma siitä, mikä hitto se juurenniska oli. Voin lohduttaa kanssavihertelijöitä, että kyllä se selviää, kun katselee jokaista osaa kaikessa rauhassa!

Möykkyset olivat ruukuissaan, mullat päällä ja aika reilun kastelun tein kaikille. Hämmästyttävää kyllä, muistin myös nimikoida melkein kaikki purkit! *voimannäyttö* Kolmesta pionista kaksi oli hyvin suosittua Sarah Bernhardtia (onko se Suomen suosituin siksi, että siitä pidetään eniten vai siksi, että sitä on saatavilla eniten ja halvimmalla..??), eli sellaista hennon vaaleanpunaista, kerrottua, aika isokukkaista lajiketta (laji on kiinanpioni, jos nyt oikein muistan), ja kolmas oli niin ikään hyvin yleinen/suosittu valkoinen vastaava, mutta onnistuin hukkaamaan lapun enkä siten saanut lajikenimeä purkkiin. Siinä lukee siis valkoinen pioni 😀

Tämä innon ja epäilyksen sekainen istutustapahtuma oli jossain maaliskuun alkupuolella, päivämäärä toivottavasti näkyy ainakin jossain ruukun kyljessä. Nyt kun eletään maaliskuun loppua, ovat kaikki kolme pionia jo nousseet mullasta esiin! Ihmeiden aika ei ole ohi… Ja nyt ihmettelen myös sitä, että joudunko siis kasvattamaan niitä kuukausikaupalla sisätiloissa… No, positiivinen ongelma sentään! Ja onneksi laitoin ne sentään kohtuullisen kokoisiin ruukkuihin, niin ei tule tilan puolesta kukkaparoille ongelmaa, vaikka saisivatkin tyytyä purkkikasvatukseen vielä pitkään.

Niistä dahlioista en nyt sitten vielä tiedä mitään. Nehän eivät niin aikaisin muutenkaan lähde kasvuun, joten oletettavasti hullua pidetään jännityksessä vielä pitkään. Kuten kuvasta tuossa ylempänä näkyy, ostin todella erilaisia lajikkeita (en ole vielä ottanut selvää edes siitä, että ovatko ne myös eri lajeja). Ihan siltä varalta, että joku on helpompi kasvattaa kuin toinen. Myöhemmin ajattelin postata enemmän sitten niistä lajikkeista, jotka edes selviytyvät ylös mullasta. Istutetussa valikoimassa on joka tapauksessa korkeaa ja matalaa, kapeampaa ja leveämpää kasvutapaa, ja hyvin erilaisia kukintoja.

Jännityksellä odotan, miten pionien kasvu edistyy, ja mitkä dahliat ylipäätään kasvavat!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: